Солариумът излъчва светлинни вълни в най-безопасния спектър. В него са разположени голям брой лампи, които излъчват UV лъчи, с дължина на вълната, близка до тази на слънцето.
Високотехнологичните облъчватели правят солариума безопасна и ефективна процедура, стига да се спазват необходимите изисквания за броя и продължителността на сеансите, съобразени с типа кожа и съветите с дерматолог при определени кожни проблеми.

Противно на много погрешни предположения, добиването на тен чрез солариум не се препоръчва при инфекции като грип например. Стресът за тялото или за кръвообръщението може да бъде твърде голям и ефектът му върху имунната система, който обикновено е положителен, може да окаже отрицателното влияние върху хода на болестта.

Възможно е някои кожни заболявания, като псориазис, невродермит или акне, да се повлияят от УВ светлината. В някои случаи може да се забележи подобрение на външния вид на кожата. Въпреки това трябва да се консултирате с лекар, за да ви се назначи лечение.

Някои хора просто се нуждаят от повече светлина, за да “функционират нормално”. Добиването на тен чрез слънчева светлина или чрез солариум стимулира оформянето на ендорфини, т.нар. “Хормон на щастието”. Хората, които живеят на ярка светлина, често се чувстват по-щастливи и изпълнени с радост от живота. Но, както вече споменахме, винаги се консултирайте с лекар за процедурата.